måndag 13 augusti 2012

Dags för mig att klura ut hypen kring 50 shades of Grey...


För ett tag sedan skrev jag om erotikfenomenet "50 shades of Grey". Om ni missade inlägger hittar ni det här: Klicka på den här länken mothafuckah!


Detta är den enda bok som någonsin sålt i fler upplagor än Harry Potter-böckerna, och jag kände att jag behövde ta reda på varför. Har ju alltid varit lite kinky så vad kan det skada att läsa lite BDSM-romantik? (Pappa, du får skylla dig själv att du läser min blogg!)
Jag tankade ner första boken som PDF-fil och började läsa igår kväll. Satt uppe och läste hela natten eftersom jag som vanligt inte kunde sova.
I början störde jag mig rätt mycket på författaren. Jag är väldigt van vid att läsa + skriva fanfiction (Frerard ftw!) och jag kan tydligt avgöra att den från början var skriven just så, eftersom den även i nuläget påminner mer om fanfiction än bok egentligen. Hur den är skriven helt enkelt - allt från meningsbyggnad till upplägg. Missförstå mig rätt, jag älskar fanfiction! Jag tycker bara inte att det ens till ett uns kan mäta sig med J.K Rowlings fantastiska ordtrolleri.
Hon hastar sig en aning mellan huvudkaraktärens möten med Mr. Grey, speciellt i bokens tidiga kapitel - något man ser i många fanfictions eftersom den orutinerade författaren fort vill komma till the juicy parts. Därför får boken ett minuspoäng, eller fick åt minstone då. Nu har jag läst ca en fjärdedel och den är något bättre. Dialogen är inte lika konstlad, man går lite mer på djupet hos de tidigare ytligt beskrivna karaktärerna och själva BDSM-ämnet är väldigt verkligt behandlat (än så länge!). Inget överdrivet, inga fördomar och rättframt - författaren är iallafall inte blygsam av sig. Något som hade förstört boken. Väljer man ett sådant tabu ämne får man minsann stå för det också. Hon lyckas dessutom få läsaren att hatälska Mr Grey - något som man förstår är hennes mening. Det märks ibland att hon är av en äldre generations språk - speciellt när hon beskriver, ja, the sex itself. Om jag måste läsa "oh my!" en gång till...
Över lag tycker jag det är en rätt bra bok med potential, men den är inte imponerande. Kan på ett sätt förstå dess popularitet hos medelålders tanter som inte fått sig något spännande på ett tag, haha. Så kanske är det inte så konstigt att den är så hypad. Dock trodde jag nog inte Amerikas äldre damer var så kinky. Good for you ladies! Ska nu återvända till min bok och se om den tar sig eller inte.

För övrigt gör det faktum att jag inbillar mig Michael Fassbender som Mr. Grey boken a whole lot better. Insert drool here. Många tycker även att Ian Somerhalder hade passar för rollen, och jag kan gå med på det - men Michael är Michael. Insert more drool. 


Yep, i made fancy fan art. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar