lördag 3 maj 2014

Svar till en läsare: Kvinnors rätt att gå topless.

(Obs, cisnormativt inlägg. Även transpersoner påverkas naturligtvis av ämnet i fråga). 

"Tycker du att kvinnor ska kunna gå topless utan att dra blickar till sig...? :) Eller bara kunna gå i enbart bikiniöverdel utan att dra blickar till sig? Känns liite överdrivet att gå runt med sina guppande bröst "bara för att"... Är det inte lätt att det går till överdrift? Ska alla gå runt nakna till slut? :P Hoppas att du inte blir stött av min kommentar. Försöker bara förstå resonemanget. " - Linnea 

Resonemanget är, att kvinnorbröst och mansbröst inte borde behandlas annorlunda. Kvinnors bröst har inte alltid setts som något sexuellt - någon gång i historien började man skyla kvinnor, och jag vet inte exakt när detta skedde, men det är inte okej. Redan när vi är små flickor får vi lära oss att våra kroppar är privata, lite pinsamma och definitivt inget vi skall "utsätta" någon för. Vi skall vara noggranna med att täcka över dem tillräckligt så att vi inte av misstag frestar någon, eller något händer oss. Skall det verkligen vara så? När det är 32 grader varmt och jag vill ta av min tröja för att tishan kliar och skaver av svett skall jag få göra det. 
Det här med att jämföra bara bröst med att "alla går nakna till slut" är lite att missa poängen. Bröst är inga könsorgan - oavsett vilket kön de sitter på. Det är inte som att vi ber om att få gå runt och visa fittan offentligt. Vi är bara trötta på att vara så fruktansvärt översexualiserade hela tiden. Det är inte kvinnors ansvar att täcka sig - det är mäns ansvar att kontrollera sig. Samhället måste sluta framställa män som agressivt sexuella djur som inte kan "rå för hur de beter sig, för de har behov". Newsflash, kvinnor (och övriga kön) har också behov. Skillnaden är att samhället aldrig har lärt oss att vi har rätt att fritt ta för oss på grund av dessa behov. 
Angående argumentet att det skulle bli jobbigt i brallan för killarna om vi började visa brösten offentligt, så vill jag påminna om att kvinnors anklar en gång i tiden sågs som något sexuellt. De fick absolut inte visas bland folk, för männen kunde ju bli galna. Men likt anklar kommer kvinnobröst att bli mindre spännande med tiden, när man vant sig vid att de inte är något att skämmas för och skymma undan längre. 
Jag tvivlar också på att man får stånd av att se ett par tuttar, om man är typ över 14 bast. I sådant fall får man väl sluta glo. Hur svårt är det? Som lesbisk kan jag intyga att det faktiskt är möjligt att låta bli att glo - och att när man har sett ett antal titties så är det inte lika pubertalt apspännande längre.

Ända sedan jag och mina vänner var unga tonåringar har vi lärt oss att vi är offer. Vi är offer för männen, hela tiden, men samtidigt är det vårt ansvar att hantera det, istället för att lägga ansvaret på de som förtrycker oss. Om en tjej visar brösten och detta sprids på internet så är hon en hora, en slampa, och en rad andra fina titlar. Hon borde skämmas, och hennes rykte kan bli förstört. Om en killes kuk läggs upp och sprids på internet så är det i princip skit samma för "boys will be boys", you know? Låt mig då ytterligare en gång påpeka att bröst INTE är könsorgan, och ändå är det värre när en tjej visar brösten. Vad är det för någon störd dubbelstandard?
Slutligen vill jag påpeka det faktum att samhället - patriarkatet - verkar ha en uppfattning om att allt vi kvinnor gör, inklusive när vi råkar visa några centimeter för mycket hud - är det för att vi vill ha uppmärksamhet av män. Det här är total bullshit. Det är dags att inse att vi äger våra egna kroppar, att det är okej att göra saker för vår egen skull, och att vi själva bestämmer hur sexualiserade vi går med på att bli. Min överkropp är inte porr. Min överkropp har två bröstvårtor, precis som en mans. Skillnaden är att mina har lite mer fett under sig. Att de kan amma ett barn. Låt dem vara ifred. Låt dem vara en kroppsdel, inte pornografi.

3 kommentarer:

  1. 1. Jo, män tänder - tack och lov - på kvinnobröst, liksom på resten av kvinnokroppen. Män är programmerade att tända på kvinnokroppen. Det är inget som kommer att försvinna. 2. Nej, kvinnor är inte offer. De lever bättre liv än män på många sätt i dagens samhälle. Däremot behandlas de av offer av sådana som dig. 3. Män skyler (ja, skyler) också större delen av sina kroppar, inklusive överkroppen. Det är inte varstans du ser män med bar överkropp. 4. Källa på att det finns ett utbrett svenskt motstånd till barbröstade kvinnor? Bland kristna människor, kanske, men inte hos allmänheten. 5. Den sexuella dragning du eventuellt känner till kvinnor är inte att jämföra med den dragning heterosexuella män känner till kvinnor. Det är två helt olika saker. Manlig sexualitet är något du aldrig kommer att uppleva. 6. Varför anser du att det är män och pojkars uppgift att förtrycka sin sexualitet? Det låter hemskt. 7. Den dubbelstandard du talar om angående mäns könsorgan och kvinnors bröst existerar inte utanför ditt eget huvud. Nej, det gör den inte. Var glad för det.

    SvaraRadera
  2. det tog en stund tills jag märkte att du hade klippt in bröstvårtan :P
    om det inte e något pinsamt att visa så kunde du väl ha gjort det

    SvaraRadera