söndag 20 juli 2014

Kära potentiella våldtäktsmän...

Jag ser så ofta män som talar om hur kränkta de blir för att "feminister tror att alla män kommer våldta dem". Nej, det gör vi inte. Långt ifrån. Poängen har aldrig varit att vi tror alla män är våldtäktsmän, utan att vi inte har någon möjlighet att sortera ut vilka som är det.
Poängen är inte att alla män våldtar, utan att 98% av de individer som våldtar är just män.
Var 5e icke-man kommer någon gång i sitt liv bli sexuellt utnyttjad.
Jag är säker på att om 98% av gärningspersonerna var icke-män, och var 5e man blev sexuellt utnyttjad under sin livstid, så skulle män vara rätt försiktiga kring icke-män.
Du har en skål med godis. I denna skål är ett fåtal godisar giftiga. Äter du obehindrat av godiset, eller är du kanske lite varsam?
Näst intill alla feminister är överens om att det som vi kallar våldtäktskulturen upprätthålls av just patriarkatet. Många män förnekar att patriarkatet existerar alls, men det tänker jag inte gå in på nu.
Dock tänker jag påminna om att det "manshat" som icke insatta män ofta talar om i samband med feminismen egentligen är just "patriarkathat". Vi hatar det system som säger att män har rätt att utöva makt över icke-män - både sexuellt och icke sexuellt. Hand i hand med patriarkatet går machokulturen.
Det är denna kultur som, redan på dagis, får fröken att säga "äh pojkar är pojkar" när Albin och Erik skrattandes försöker dra ner Amandas kjol. De skojar ju bara. Busar. Men hur länge är det skoj? Är det lika okej när de blivit 8? 12? 17? Det som accepteras i tidig ålder, uppmuntras från tidig ålder.
Feminismen handlar inte om att män är korkade, styrda av sina sexuella lustar eller är biologiskt programmerade till våld och agression. Feminismen handlar om att män är så mycket mer än så.
Faktum är att det är just patriarkatet
- machokulturen - som talar om dessa saker för oss. Det sker när pojkar lär sig att "riktiga män" inte lipar som tjejer. Det sker när i stort sett alla "dockor" det enligt normen är okej för pojkar att leka med är soldater, krigare, fighters. Det sker när någon drar ett våldtäktsskämt och vännerna dunkar honom i ryggen och skrattar med. Det sker när media porträtterar större delen av alla män som testosterondrivna machosnubbar. Det sker när offret till en våldtäkt skylls istället för gärningsmannen, eftersom hon "var ju lättklädd och då kunde han inte veta bättre".
Om ni män som läser detta, vill att samhället skall börja se män som något annat, som något mer. Som människor, kapabla till att kontrollera sig, kapabla till att visa känslor och kapabla till jämställdhet. Följ oss feminister i vår kamp, som handlar om att män, kvinnor och övriga kön är precis lika mycket värda, och lika förmögna till godhet, styrka och respekt.

3 kommentarer:

 1. Tack, helt underbart skrivet. I'm not gonna spend my life bein' a gender.

  Med vänlig hälsning
  En man som inte vill tillskrivas andra mäns oacceptabla beteende bara för att vi har samma kön.

  SvaraRadera
 2. Hej! Vet inte om du sett men har delat detta inlägg på Facebook-sidan "Feministiska bloggar" :)
  www.facebook.com/feministiskabloggar
  Kram!

  SvaraRadera